Особливості катаболізму вуглеводів клітинами каротиносинтезуючих дріжджів phaffia. rhodozyma івм y-5021
Г. В. Колісник, Є. С. Шах, М. В. Камінська, Н. І. Борецька, Н. І. Цепко, Ю. В. Небиловський, Г. І. Нечай
Встановлено, що клітинам дріжджів P. rhodozyma властивий ефект Кребтрі, тобто при зростанні концентрації глюкози в середовищі у них пригнічується дихання і вуглеводи використовуються шляхом бродіння. Для дріжджів P. rhodozyma в аеробних умовах характерний двофазний ріст. Під час першої фази росту проходить неповне окиснення глюкози і клітини утворюють етанол, який вони використовують у другій фазі росту. Показано, що основну кількість каротиноїдів клітини цих дріжджів нагромаджують у дихальній і стаціонарній фазах росту.
Ключові слова: дріжджі, каротиноїди, ефект кребтрі, етанол.
скачати повний текст статті в форматі PDF
|